Over whisky

Uisge Beatha

De Keltische benaming voor Aqua Vitae oftewel levenswater is tevens de oorsprong van het woord 'Whisky'.
Deze sterke drank met een minimaal alcoholpercentage van 40%, wordt al meer dan 500 jaar gedistilleerd uit water, vuur en gerst.
Het distillaat wordt minimaal 3 jaar gerijpt op eiken vaten en dan op flessen getrokken.
De Schotten perfectioneerden deze kunst en produceren sinds jaar en dag 's werelds lekkerste Single Malts.
Ik ga me hier dan ook beperken tot deze godendrank en niet uitweiden over de vele,
meestal extra gekaramelliseerde mengsels, beter bekend als 'Finest Blended Scotch'.
Ongetwijfeld heel lekker in bijvoorbeeld cocktailsaus en whisky-cola (of voor de afwas ?).

Meer lezen over whisky

Een Single Malt Whisky wordt uitsluitend gestookt uit gemoute gerst en is afkomstig uit één distilleerderij.
Na het mouten (= het zachtjes laten ontkiemen in water), wordt de ontkiemde gerst met warme lucht
- afkomstig van een gezellig turfvuurtje - gedroogd op een geperforeerde plaatstalen vloer.
Die turfrook verleent de whisky zijn unieke smaak en geur.
Wanneer de gerst goed gedroogd is, wordt hij vermalen en gemengd met warm bronwater (temperatuur ong. 60°).
Door het drogen en vermalen worden de aanwezige zetmelen omgezet in natuurlijke suikers.
Aan dit mengsel wordt gist toegevoegd en zo ontstaat alcohol.
Deze brij wordt vervolgens overgegoten in grote uivormige koperen ketels, de pot stills,
waarin zich het uiteindelijke distilleerproces voltrekt.
De vorm van de pot stills en de manier van distilleren, zijn bij elke distilleerderij verschillend.
Daardoor krijgt elke whisky zijn eigen smaak en karakter.
Vanzelfsprekend zijn de keuze van de rijpingsvaten, de rijpingsduur en de omgevingsfacoren (lucht, vocht, enz.)
eveneens bepalend voor de smaak, kleur en geur van het eindproduct.

Onze whiskylijst met foto's en proefnotities.
Onze collectie op www.whiskybase.com
Weet je niet wat kopen voor mijn verjaardag/jubilee/nieuwjaar of zomaar?