Aster - Strip


De reeks

Uitgeverij Delcourt bracht een mooie (maar jammer genoeg enkel Franstalige) stripreeks uit met 'Aster' als titel. Er verschenen vier titels:

Aster deel 1 Aster deel 2 Aster deel 3 Aster deel 4

Op de site van de uitgeverij vind je de volgende uitleg over het verhaal (maar dan in 't Frans):

"De wereld van Aster leeft onder de religieuze dominantie van de Ata sekte.
  In Ashedine, de hoofdstad, hoort de jonge en ontstuimige Odan over de moord op zijn grootvader,   een uitverkoren Shri'yad. Zijn roeping brengt hem ertoe om samen met 2 andere uitverkorenen,   Soyal en Pamu, de Nijaï te vinden en de profetie van de 4 waarheden te vervullen.
  Bijgestaan door de Bewakers, verlaten ze de stad maar moeten ze zich hoeden voor Gadriel de   Laussor, soldaat in de orde van de sekte, die liever niet wil dat de profetie bewaarheid wordt."

De makers

Scenario: Guillaume Clavery

Guillaume Clavery werd geboren op 2 november 1975 in Alençon, maar woont tegenwoordig in Toulouse. Gebeten door boeken en mooie prenten ontdekte hij op latere leeftijd - dankzij zijn schoonvader - de strips Blueberry, Jeremiah, Kinderen van de Wind en andere klassiekers van de 9de Kunst. Met een diploma literatuur, een licentie geschiedenis en een opleiding als zanger was Clavery kort gezegd een veelzijdig iemand dichtbij culturele boulemie. Er was zoveel wat de verbeelding van de jonge scenarist kon voeden. Het was trouwens tijdens het dromen dat het scenario van Aster vorm begon te krijgen! Deze nachtelijke visioenen tussen het Verre Oosten en fantasie hielden Clavery wakker en zetten hem aan het werk. Zijn droom kreeg vorm door zijn ontmoeting met Paul Cauuet, een veelbelovend tekentalent die het reeds rijke universum van Aster nog zou versterken door evenveel aandacht te besteden aan de nevenpersonages. Zelfs al bleef de strip een relatief nieuw medium voor Clavery, toch waagde hij er zich zelf aan met in z'n achterhoofd dat iedereen toch mag dromen!

Tekeningen: Paul Cauuet

Paul Cauuet werd geboren op 11 juni 1980 te Toulouse. Bij de Cauuets was tekenen een familiegeschiedenis; vader was publiciteitstekenaar en zijn stripcollectie voedde de verbeelding van Paul. Al vlug bekladde hij de pagina's van zijn schoolschriften met Bollie en Billie, Asterix of Kuifje. Op latere leeftijd studeerde hij ijverig aan het lyceum om vervolgens illustrator te worden voor de schoolkrant. In vier jaar aan de faculteit plastische kunsten leerde hij het belang van de anatomie, de kadrering en schetsen, maar niets over de strip! Niettemin leerden de systematische ontleding van de zaken van de mythische serie "La Quête de l'oiseau du Temps" (Op zoek naar de tijdvogel) en de precieze raadgevingen van Meester Loisel hem evenveel als de meesterlijke lessen. Het was tijdens die jaren dat hij zijn toekomstige scenarist en vriend zou ontmoeten, Guillaume Clavery. Samen concretiseerden ze wat oorspronkelijk slechts een droom van weidse ruimte, het Oosten en het land van Aster was. Neveninvloeden waren voor Paul Cauuet de eeuw van Star Wars, de Prins of Egypt, Alladin en Stargate, wat de stemming van het beeld van Aster maakt: futuristisch, dromerig en oriëntaals.


Boemba © 2020