Aster - Hotels - Paarl

Algemeen

Paarl is een stad in Zuid-Afrika, ongeveer 65 km boven Kaapstad in de provincie West-Kaap. De plaats behoort tot de gemeente Drakenstein en heeft bijna 110 000 inwoners. Het was de derde stad op de Kaap die werd gesticht door Hollanders. Paarl ligt langs de N1-snelweg en wordt gekenmerkt door de Bergrivier en de Paarlberg. Zij heeft vooral een industriële functie. De industrie in de stad bestaat uit textiel- en metaalfabrieken. De naam is afkomstig van de karakteristieke berg waaraan het stadje ligt. De ronde top van de berg glinstert na een regenbui als een parel in de zon.

Paarlmuseum paarlrots Paarlzicht Paarlzicht Paarlzicht

Paarl is vanwege de apartheidstijd ingedeeld in een gebied boven de Bergrivier (Paarl) en een gebied onder de Bergrivier (Oost Paarl). In Oost Paarl wonen de gekleurde Zuid-Afrikanen. Hoewel men sinds 1990 vrij is in de woonkeuze, wordt daar nog weinig gebruik van gemaakt.

Wijnstreek

Paarl ligt in de wijnstreek van Zuid-Afrika. Het gebied is echter vooral bekend vanwege de KWV (Kaapse Wijn Vereniging). Deze vereniging is de brancheorganisatie van wijnboeren. De KWV is naast de wijn ook bekend om zijn 'brandy'.

paarlhuizen Paarl, wijnstreek Paarl, wijnstreek Paarl, wijnstreek Paarl, wijnstreek

"Die Afrikaanse Taalmonument".

Het monument, gebouwd op een heuvel en voltooid in 1975, herdenkt het 50-jarig bestaan van de erkenning van het Afrikaans als een afzonderlijke taal van het Nederlands.

Het symboliseert eveneens de invloeden van verschillende talen en culturen op Afrikaans zelf, evenals politieke ontwikkelingen in Zuid-Afrika als volgt:
* Heldere Westen - de Europese oorsprong van de taal
* Magisch Afrika - Afrikaanse invloeden op de taal
* Brug - tussen Europa en Afrika
* Afrikaans - de taal zelf
* Republiek - uitgeroepen in 1961
* Maleise taal en cultuur

Paarlmonument paarlmonument Paarlmonument Paarlmonument

Op een grote inscriptie bij de ingang, zijn twee citaten van prominente dichters in de Afrikaanse taal gebeiteld.
Eén daarvan is:

Afrikaans is die taal wat vir Wes-Europa en Afrika verbind...
Dit vorm 'n brug tussen die groot helder Weste en die magiese Afrika...
En wat daar groots aan hulle vereniging kan ontspruit -
dit is miskien wat vir Afrikaans voorlê om te ontdek.
Maar wat ons nooit moet vergeet nie, is dat hierdie verandering van land en landskap as't ware aan die nuwe wordende taal geslyp, geknee, gebrei het...
En so het Afrikaans in staat geword om hierdie nuwe land uit te sê...
Ons taak lê in die gebruik wat ons maak en sal maak van hierdie glansende werktuig...
-- N.P. van Wyk Louw

Vertaling: Afrikaans is de taal die Westelijk Europa en Afrika verbindt... Het vormt een brug tussen het grote, het glanzende Westen en magisch Afrika... En welke grote dingen uit hun vereniging kunnen komen - dat is misschien wat te ontdekken valt voor het Afrikaans en in het verschiet ligt. Maar wat wij nooit moeten vergeten, is dat deze verandering van land en landschap als het ware de nieuwe taal geslepen, gekneed en gebreid heeft... En zo is Afrikaans in staat gebleken om uit dit onontgonnen land te spreken... Onze taak ligt in het gebruik dat wij van dit glanzende voertuig zullen maken en maken...

Meer info op de site van de toeristische dienst
Terug naar de hotels hoofdpaginaBoemba © 2020