Aster - Hotels - Briey


Algemeen

Briey is een Franse stad in het departement Meurthe-et-Moselle, behorende tot de regio Lotharingen. Deze kleine stad ligt slechts 50 km ten zuiden van het Groothertogdom Luxemburg.
De oppervlakte van Briey bedraagt 27,2 km2 en er zijn ongeveer 5230 inwoners.
De enige trekpleister van betekenis is wel de Cité Radieuse, ontworpen door de architect Le Corbusier. In 1960 werd deze constructie gebouwd in het hart van het bos met als doel de bezoekers/bewoners een gevoel van vrijheid, licht en ruimte te geven.
Briey zelf is niet echt toeristisch en telt ook niet zoveel andere bezienswaardigheden.
De directe omgeving is zeer bosrijk en er is eveneens een aangenaam meer om aan te vertoeven.
Toch is dit plaatsje een ideale uitvalsbasis voor wie Lotharingen of de Elzas wil ontdekken.

belfort kapel deur deur steegje

Lotharingen en de Elzas

Lotharingen, ten westen van de Vogezen, is een streek van vriendelijk boerenland vol herinneringen aan een lang en woelig verleden. Er zijn hier onder meer nog oude Keltische nederzettingen en Romeinse overblijfselen, en diverse herinneringen aan Jeanne d'Arc, die in deze streek werd geboren. Het landschap in Lotharingen is vlakker en monotoner dan de Elzas. Dit gebied wordt doorsneden door de Meurthe, de Moezel en de Maas en bestaat grotendeels uit golvende akkers en uitgestrekte bossen, afgewisseld met diverse bezienswaardigheden.

De Elzas, die zich aan de oostkant van de Vogezen uitstrekt en waar de Rijn in het oosten een natuurlijke grens vormt, bestaat uit een smalle, platte vlakte die wordt ingesloten door de Rijn en de Vogezen. Op de uitlopers van de Vogezen liggen diverse middeleeuwse, versterkte dorpen.
Het aangename aan de Elzas is ook de kleinschaligheid. Het wijngebied aan de mooie Route du Vin en de schilderachtige bergen van de Vogezen kunnen gemakkelijk op één dag bezocht worden.

kasteel huis stadhuis tuinen en terrassen cite radieuse

Nabij gelegen steden

Metz

Metz (de naam is afgeleid van het oude Mediomatricum), sinds de 4de eeuw bisschopszetel en eertijds hoofstad van Austrasië (het oostelijke deel van het Merovingische rijk), behoorde sinds 879/880 tot het Oostfrankische (Duitse) rijk. In de 13de eeuw werd het een vrije rijksstad. In 1552 kwamen stad en bisdom, met Toul en Verdun, aan Henrik II van Frankrijk. Sinds 1871 (eind van de Frans-Duitse oorlog) was Metz hoofdstad van het Duitse district Lotharingen. Na het Verdrag van Versailles (1919) werd het hoofdstad van het Franse departement Moselle. In 1944 werd om de aan de samenvloeiing van de Moezel (Moselle) en Seille gelegen stad tweeënenhalve maand gevochten; op 19 november 1944 trokken de Amerikanen het zwaargehavende Metz binnen.

In Metz kan je de kathedraal Saint-Etienne bezichtigen. Daarnaast zijn er verschillende bouwwerken uit de militaire architectuur en civiele bouwkunst. Er is ook nog het Musée central, dat een zoölogische en een belangrijke Gallo-romeinse collectie herbergt, evenals Merovingisch en Karolingisch beelhouwwerk en een omvangrijk aantal schilderijen.

Verdun

Deze zeer oude stad heeft een interessante strategische ligging aan de oever van de Maas. Daardoor was zij in de loop der eeuwen, vooral in de Eerste Wereldoorlog, vaak het middelpunt van gevechtshandelingen. Tijdens een tien maanden durende strijd (februari tot december 1916) werd zij verwoest. In tien jaar (1919-1929) werd zij weer opgebouwd. Veel gebouwen konden alleen door een grondige restauratie gered worden.
In Verdun zijn voorbeelden van kerkelijke, militaire en civiele architectuur te bewonderen.

De streek rond Verdun was het toneel van de beroemde Bataille de Verdun, waarbij de Fransen in december 1916 de steunpunten terugveroverden die tien maanden eerder ten offer waren gevallen aan hevige aanvallen door de Duitsers. Gedurende de tien maanden strijd werden dorpen, die sindsdien van de landkaart verdwenen zijn, tot twintig maal toe veroverd en weer verloren. Het was de 'enfer de Verdun'.

* Mémorial de Verdun (10 km ten noorden van Verdun): het in 1967 geopende gebouw bevat talrijke afbeeldingen van het verloop van de slag.
* Fort de Douaumont (12 km ten noorden van Verdun): naast de bewaard gebleven vestingwerken bevindt zich een klein oorlogsmuseum.
* Ossuaire de Douaumont (11 km ten noorden van Verdun): de 46m hoge Tour des Morts verheft zich boven een lange galerij met kelders die een uitgestrekte necropool vormen. In het midden een rijk versierde kapel. De plaats is indrukwekkend en plechtstatig.

Meer info op de officiële site van Briey
Terug naar de hotels hoofdpaginaBoemba © 2020