Aster - Bloemen


Algemeen

Aster is een geslacht van bloeiende planten behorende tot de familie Asteraceae (Composietenfamilie).
Het geslacht omvatte ooit ongeveer 600 soorten in Eurazië en Noord-Amerika.

Na morfologisch en moleculair onderzoek in 1990 bleek dat de Noord-Amerikaanse soorten beter bij andere plantengeslachten werden ingedeeld waardoor ze ook een andere naam kregen.
Door deze splitsing van groepen zijn er nu binnen het Aster-geslacht nog zo'n 180 soorten over, op één na allemaal binnen Eurazië.
Toch blijft men de Noord-Amerikaanse soorten nog steeds Asters noemen, waardoor ze ook hieronder nog behandeld zullen worden.

De naam Aster komt van het oud Griekse woord astron, wat 'ster' betekent, langs het Latijnse woord astrum, met dezelfde betekenis en die verwijst naar de vorm van het bloemhoofd.

Asters, populaire tuinplanten Vlindervoedsel Een weelderige bloei Er bestaan verscheidene soorten Asters

Veel verschillende soorten zijn populaire tuinplanten vanwege hun aantrekkelijke en kleurrijke bloemen. Ze doen denken aan de zomerse margrieten. Ze zijn iets kleiner, maar minstens even charmant en ze bloeien uitbundig wanneer de bloementuin al over zijn hoogtepunt heen is. Ze zijn ongetwifeld toppers voor de late zomer- of vroege herfsttuin. Bovendien zijn de meeste asters uitstekende snijbloemen.
Asters zijn ook een belangrijke voedselbron voor de larven van vlinders en nachtvlinders.

Soorten en kweektips

De verschillende soorten op een rijtje gezet

Op de volgende 3 pagina's staan zo'n 30 soorten Asters

Asters van A tot L
Asters van L tot P
Asters van P tot Z en Callistephus

Enkele kweektips

→ Bodem en standplaats:
de meeste asters houden van een vruchtbare, kalkhoudende en veeleer vochtige, maar goed doorlaatbare grond. Op een paar uitzonderingen na (zoals A.divaricatus, A.macrophyllus en A.umbellatus) houden ze van zon.

→ Snoeien:
na de bloei knipt u de asters af tot tegen de grond en bedekt u de kluit met een flinke mulchlaag zodat de bodem vochtig blijft. Knip de (hoge) asters voor eind juni één keer bijna helemaal terug zodat u mooi gevulde planten krijgt.

→ Ziekten:
Asters zijn gevoelig voor meeldauw, vooral na een warme zomer gevolgd door regenachtig weer. Sproeien met een schimmelwerend product helpt meestal weinig. Geregeld water geven aan de voet (zonder het blad nat te maken) en voldoende lucht-circulatie rond de plant kunnen meeldauw helpen voorkomen.Boemba © 2020